Kulinaria Zdrowie

Miód a cukrzyca – czy można go jeść?

Wiele osób zastanawia się, czy miód można spożywać przy cukrzycy, ponieważ jest on słodki, co przy tym schorzeniu endokrynologicznym może mieć negatywny wpływ na zdrowie. W rzeczywistości, w rozsądnych dawkach, biorąc pod uwagę cechy rodzaju choroby, produkt może przynieść korzyści, w przeciwieństwie do zwykłego cukru.

Cechy produktu

Aby odpowiedzieć na pytanie, czy można jeść miód na cukrzycę, warto przyjrzeć się bliżej jego składowi. Powstaje w wyniku przetwarzania nektaru przez pszczoły. W 13-20% składa się z wody, a około 75% składu stanowią węglowodany. Posiada również pokaźną listę witamin z grupy B, tokoferol i retinol. Produkt zawiera ponad 15 makro- i mikroelementów. Jest to bardzo przydatne dla osób w każdym wieku.

W skład miodu wchodzą:

  • sacharoza – około 1%;
  • glukoza – 31%;
  • fruktoza – 38%;
  • inne węglowodany – 9% (melicytoza, maltoza).

Miód jest dobry, ponieważ zawiera głównie fruktozę i jest pochodzenia naturalnego. Produkt nie zawiera cholesterolu. Obecny w nim chrom ma bezpośredni wpływ na trzustkę, zwiększa skuteczność działania insuliny. Słodycz ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy i poprawia układ odpornościowy.

Sprawdź również:

Czy miód może być stosowany przy cukrzycy typu 1?

Zawarte w składzie cukry proste (fruktoza i glukoza) błyskawicznie przedostają się do krwi. Ich energia jest zużywana przez organizm na potrzeby wewnętrzne, a w nadmiarze zaczyna odkładać się we krwi i podskórnej tkance tłuszczowej. Dlatego osoby z cukrzycą typu 1 muszą uważać na swoją dietę, trzymać się jej i regularnie wstrzykiwać insulinę.

Chorzy na cukrzycę insulinozależną mogą spożywać miód w ograniczonych ilościach – nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 5 g, czyli około 1 łyżki. Jednocześnie należy monitorować spożycie innych słodkich pokarmów, aby nie wywołać skoku poziomu cukru i nie pogorszyć swojego stanu.

Aby obliczyć dawkę insuliny dla wyrównania, należy pamiętać: 12 g słodyczy przyjmuje się jako 1 jednostkę chlebową.

Czy miód jest dobry na cukrzycę typu 2?

W przypadku niedoboru insuliny wszystkie procesy metaboliczne są zaburzone. W chorobie typu 1 łatwiej jest wyliczyć dawkę insuliny do wyrównania. W typie 2 pacjenci przyjmują tabletki, które nie obniżają szybko stężenia glukozy. Niemniej jednak dietetycy i endokrynolodzy twierdzą, że miód może być stosowany przy cukrzycy typu 2. Jego ilość nie powinna przekraczać 1 łyżki stołowej dziennie, dopuszcza się spożywanie go codziennie.

Jaki rodzaj miodu mogę jest przy cykrzycy?

W chorobie głównym kryterium wyboru słodyczy jest stężenie fruktozy i indeks glikemiczny. Jeśli w składzie dominuje glukoza, to dość szybko będzie cukrować. Nie powinno się go jeść. Glukoza jest wyższa w odmianach miodu zbieranych w regionach południowych.

Produkt otrzymany na północy, oprócz tego, że jest płynny i wolno krystalizuje się, zawiera więcej fruktozy. Ten rodzaj miodu jest zalecany przy cukrzycy. Warto rozważyć również miód lipowy, gryczany i akacjowy; rzadsze odmiany to ostropest plamisty lub kyprowy, kasztanowy i wrzosowy. W każdym przypadku miód powinien być naturalny, nie przegrzewany i nie produkowany poprzez dokarmianie pszczół cukrem. Nie należy go poddawać obróbce termicznej powyżej 40 stopni, w przeciwnym razie traci swoje właściwości użytkowe i powstają niebezpieczne związki.

Może Cię zainteresuje