Kulinaria

czym słodzić zamiast cukru?

Substytuty cukru to substancje chemiczne lub roślinne używane do słodzenia lub wzmocnienia smaku żywności i napojów. Mogą być używane do słodzenia herbaty lub jako składniki przetworzonej żywności i napojów. Większość substytutów cukru jest wielokrotnie słodsza niż cukier, dlatego potrzeba mniejszej ilości, aby zapewnić ten sam poziom słodyczy. Większość substytutów ma niewielką ilość kalorii. 

Droga do poprawy zdrowia

Substytuty cukru zapewniają słodycz i smak potraw bez stosowania kalorycznego cukru. W przeciwieństwie do cukru nie przyczyniają się do próchnicy zębów. Większość z nich nie podnosi poziomu cukru we krwi, co może być pomocne, jeśli masz cukrzycę i musisz uważać na ilość spożywanych słodkich produktów. Substytuty cukru mogą być również pomocne, jeśli próbujesz kontrolować ilość spożywanych kalorii. Słodziki są stosowane w wielu przetworzonych produktach spożywczych i napojach, w tym wypiekach, napojach bezalkoholowych, mieszankach napojów w proszku, cukierkach, puddingach, konserwach, galaretkach i produktach mlecznych.

Zerknij na artykuły:

Aspartam

Aspartam jest powszechnym niskokalorycznym substytutem cukru. To połączenie 2 aminokwasów: kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Jest około 200 razy słodszy niż cukier. Można go znaleźć w tysiącach przetworzonych produktów spożywczych i napojów. Produkty zawierające aspartam obejmują jogurty, mrożone desery, puddingi, mieszanki suchych deserów, gumę do żucia i napoje bezalkoholowe. Co więcej, aspartam jest używany jako słodzik stołowy. Można go również znaleźć w niektórych lekach i witaminach. Aspartamu nie należy używać jako substytutu cukru podczas pieczenia. Po podgrzaniu traci słodki smak.

Sacharyna

Sacharyna to niskokaloryczny substytut cukru, który po raz pierwszy odkryto w 1879 roku. Jest od 200 do 700 razy słodszy od cukru, w zależności od sposobu użycia. Niektórzy ludzie mogą uskarżać się na lekki posmak podczas spożywania sacharyny. Zamiennik znajduje się w wielu przetworzonych produktach spożywczych i napojach, w tym gumie do żucia, owocach w puszkach, wypiekach i napojach bezalkoholowych. Jest również używany jako słodzik stołowy. Jest stosowany w niektórych lekach i witaminach.

Stewia

Stewia to substytut cukru na bazie roślin, który nie ma kalorii. Stewia jest rośliną południowoamerykańską. Tylko niektóre części rośliny są słodkie. Wysoce oczyszczone ekstrakty z liści rośliny nazywane są „glikozydami stewiolowymi”. Są od 200 do 400 razy słodsze od cukru. Stewia znajduje się w wielu przetworzonych produktach spożywczych i napojach, takich jak desery, guma do żucia, wypieki, słodycze i jogurt. Jest również stosowana jako słodzik stołowy. Stevia może być używana jako substytut cukru podczas pieczenia. Aby uzyskać najlepsze wyniki, postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby użyć go w swoich przepisach. 

Bez względu na to, który zamiennik cukru wybierzesz, możesz mieć pewność, że wszystkie zaprezentowane powyżej substytuty są w pełni bezpieczne dla zdrowia i pozwalają cieszyć się słodkim niechemicznym smakiem.

Może Cię zainteresuje