Dzisiaj poznacie przepis na chrupiące tacos z szarpaną wieprzowiną. Na przygotowanie tego dania potrzeba ok. 30 minut, a następnie danie gotuje się 5-6 lub 6-7 godzin w wolnowarze.
Składniki
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- pół łyżeczki pasty chipotle
- drobno posiekane 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- tarta skórka i sok z limonki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie przedstawia się następująco: zaczynamy od zdjęcia skóry z łopatki wieprzowej i nakłucia z obu stron. Następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy kminek, czosnek, pastę chipotle, skórkę i sok z limonki, skórkę i sok z pomarańczy, oliwę z oliwek oraz pieprz i sól. Nacieramy łopatkę wieprzową mieszanką, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Do misy wolnowaru wkładamy mięso z marynatą. Po założeniu pokrywki gotujemy na LOW przez 6 lub 7 godzin, lub na HIGH przez 5-6 godzin. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy mięso z garnka, czekamy aż się ostudzi i rozrywamy za pomocą 2 widelców. Na blasze do pieczenia kładziemy wieprzowinę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Podajemy w tacos.