Metoda warzenia określa moc, gęstość, aromat, obecność lub brak goryczy i piany. Lubisz kawę? Jeśli tak, to na pewno próbowałeś więcej niż jednej z jej odmian lub mieszanek, ale czy eksperymentowałeś z metodą przygotowania? Sposób warzenia określa moc, gęstość, aromat, obecność lub brak goryczy i piany. Zanurzmy się w świat magii kawy!
Metody tradycyjne
Odkąd dowiedzieliśmy się o pobudzających i regenerujących właściwościach kawy, szukamy nowych sposobów jej parzenia. Jemeńscy mnisi, podczas swoich długich podróży, zaczęli suszyć owoce, aby uchronić je przed zepsuciem, a następnie warzyć je. Od tego czasu głównym sposobem przygotowania kawy jest jej parzenie.
Tygielek lub turek do kawy
Wiadomo, że starożytne ludy afrykańskie, które jako pierwsze przygotowały napój, używały do tego garnków miedzianych i brązowych. Prześladowania i koczowniczy tryb życia stymulowały zmniejszenie rozmiarów doniczek.
Nazwa „turka” pojawiła się stosunkowo niedawno, bo w okresie radzieckim. W tym czasie zaczęto sprowadzać z Turcji zboże i naczynia piwowarskie. „Jezwa” była trudna do zapamiętania i wymówienia, więc zwykli ludzie zaczęli nazywać statek „Turka”.
Dziś w sprzedaży są narzędzia z miedzi, aluminium i gliny. Parzenie tradycyjne kawy tureckiej to wyrafinowany proces do którego lepiej używać tradycyjnego produktu miedzianego lub glinianego. W aluminium turecka kawa szybciej się gotuje i szybciej stygnie, co wpływa na aromat i bogactwo kawy. Zaletą szczęk miedzianych jest równomierne nagrzewanie, glinianych – dotlenienie kawy i przyjazność dla środowiska materiału. Zerknij na artykuł o sposobach parzenia kawy a zawartości kofeiny.
Dzbanek do kawy
Przygotowanie kawy w dzbanku do kawy oznacza parzenie, a nie zaparzanie jak w przypadku dzbanka jazzowego. Jest to najprostszy i najbardziej przystępny sposób przygotowania kawy. Zalewamy 2/3 łyżeczki zmielonych fusów kawy wrzątkiem, a po 5 minutach wsypujemy resztę proszku do garnka i zalewamy wrzątkiem. Twój napój jest gotowy!
Przyrządzanie naparu w garnku ma kilka wad. Po pierwsze, napoju nie należy podgrzewać ani trzymać w garnku zbyt długo – jego gorycz i ostry aromat zepsują doznania. Po drugie, naczynie powinno być dokładnie płukane przed i po parzeniu, w przeciwnym razie napój zacznie wchłaniać obce zapachy. Po trzecie, kawa z zaparzacza nie ma mocnej piany, grubości i siły.
Moka
Popularny ekspres do kawy z gejzerem, pochodzący z Włoch. Podczas parzenia napoju para wodna przenika przez fusy kawowe z dolnej części z gotującą się wodą. Jeśli kupisz kawę ziarnistą, zmielisz ją przed zaparzeniem i użyjesz gejzera, otrzymasz idealny napar pod względem mocy, gęstości i aromatu.
W porównaniu do poprzednich metod parzenia, w tym rodzaju parzenia fusy z kawy są filtrowane, co oznacza, że osad i proszek nie będą unosić się w filiżance.
Metody zautomatyzowane
Szybkie tempo współczesnego życia skłania nas do wymyślania prostszych i bardziej zautomatyzowanych sposobów przygotowywania porannego napoju. Podczas gdy szuflada jazz może zająć trochę czasu, aby ogrzać, ekspres do kawy kompresji lub ekspres do kawy kapać może być uruchomiony za naciśnięciem przycisku i można dostać się z rutyny rano. Kawa z ekspresu kapsułkowego jest jeszcze mniej czasochłonna. Nie trzeba nawet wkładać wysiłku w szlifowanie, napełnianie i czyszczenie maszyny. Możesz odciążyć się i urozmaicić smak swojej kawy za pomocą przypraw i dodatków.